De maten
Elk merk, elk land, alles heeft zijn eigen maten. Dubbele maten of compleet verschillend van elkaar. Als moeder of vader heb je een eigen maat, en deze weet je en blijft bijna altijd hetzelfde (behalve misschien na een vakantie of de feestdagen). Kinderen hebben elk halfjaar en soms zelfs elk kwartaal een nieuwe maat, waarin je je moet verdiepen.
Wij hebben hier al het werk gedaan, dus raadpleeg de maattabel bij het artikel om de juiste maat te vinden per merk. Ik kan me voorstellen dat je niet elke keer bij het kopen van kleding, met een rolmaat je bewegelijke kind gaat opmeten dus is het bij twijfel beter om een maatje groter dan kleiner te bestellen, want kinderen groeien heel snel en strakke kleding vinden ze vaak ook niet prettig. Je kan de mouwen en broekpijpen opstropen in het begin, alleen bedenk wel dat het mogelijk wel wat sneller slijt.
Merken versus geen merken
Kinderkleding moet vaak gewassen worden, want na een keer dragen is het vaak al vies. Van al dat wassen slijt alles wel sneller. Vaak zie je dat merken een wat betere kwaliteit hebben en dus langer mooi blijven, ondanks alle wasjes. Mocht de portemonnee het niet toelaten om continue merken aan te schaffen, is het ook slim om alleen goede basics wat duurder te kopen, deze worden over het algemeen vaker gedragen en dus vaker gewassen. Denk aan een aantal goede jeans, basic T-shirts en truien. Alle exclusievere spullen, zoals een leuk blouseje of jurkje zullen niet elke week gedragen worden.
Verantwoorde kleding
Steeds meer ouders vinden het tegenwoordig ook belangrijk waar de kleding vandaan komt en waar het van gemaakt is en door wie! Grote fabrieken met slechte arbeidsvoorwaarden komen helaas nog steeds voor, en de fast fashion is daar helaas nog steeds een onderdeel van. Veel merken geven daarom tegenwoordig extra aandacht aan verantwoorde kleding en zorgen voor goede en eerlijke productie.
Ook is het materiaal wat gebruikt wordt steeds verantwoorder en beter voor de wereld. Dit is de motivatie voor veel ouders om toch wat meer uit te geven voor soms een vergelijkbaar uitziende outfit vagen goedkopere fast fashion detailhandelaar. Uiteraard kan je kleding altijd doorgeven aan broertjes of zusjes en mochten die er niet zijn, bestaan er een hoop andere alternatieven.
Mooie ideeën voor kleding een tweede leven geven.
- Online verkopen via bijv. Vinted of Marktplaats
- Tweedehandswinkels of webshops voor tweedehandskleding
- Kinderopvang
- Leger des heils